Чи потрібно вживати вітамінно-мінеральні комплекси і що це взагалі таке. Раціон сучасної людини надзвичайно різноманітний. Ми кожен день вживаємо багато різноманітних продуктів, але чи забезпечує весь той набір оброблених, рафінованих продуктів наш раціон достатньою кількістю вітамінів та мінералів, таких необхідних нашому організму?Забігаючи наперед, в нашому тілі вітаміни та мінерали не синтезуються, тому потрапляти в організм вони повинні кожен день з їжею.

A, C, E, D, B, K – це не просто букви поставлені в рядок. Це вітаміни. І так само, як літери складають слова, вітаміни є будівельною складовою, що дозволяють нашому тілу працювати.

ВІТАМІНИ - це група незамінних для організму органічних сполук, з високою біологічною активністю, які не несуть в собі енергетичної цінності, проте необхідні для життя.

МІНЕРАЛИ - це хімічні елементи, що присутні в організмі живих істот в низьких концентраціях. На відміну від вітамінів, мінерали не є складними хімічними або органічними сполуками. Навпаки, це найпростіші елементи, які можна побачити в періодичній таблиці Менделєєва.

НАВІЩО ПРИЙМАТИ ВІТАМІНИ ТА МІНЕРАЛИ, якщо ви їсьте овочі та фрукти?

На дворі зима і не зважаючи на різноманіття фруктів та овочів на полицях супермаркетів - харчова цінність їх значно нижча ніж у сезонних продуктів! Але навіть весною, влітку та восени, з грядки - за останні десятиліття концентрація цих речовин в овочах та фруктах суттєво знизилась  і пов’язано це з стрімким розвитком сільського господарства.

Американський біохімік Дональд Девіс порівняв, що з 1950 р. в сучасних овочах заліза стало на 43% менше, кальцію на 12%, вітаміну С на 15%, В12 на 38%, також значно вміст магнію на 30%, а цинку на 28%І при цьому таблиці з вмістом вітамінно-мінеральних речовин в овочах і фруктах не змінюються роками, а просто переписуються.

В організмі людині щодня проходять тисячі хімічних процесів, які забезпечуються ферментами, щоб всі рееакції відбувались в потрібному об’ємі та відповідною швидкістю. На активність ферментів впливають органічні речовини (коферменти, попередниками, яких є вітаміни) і неорганічні речовини (ті самі мінерали).Недостача цих компонентів порушує ферментативну активність, що тягне за собою порушення в обміні білків, жирів, вуглеводів.

Овочі їсти треба ніяка таблетка не замінить смак свіжого овоча, але додатково вітамінно-мінеральні комплекси потрібні.

Біологічно активні добавки - це спеціальний харчовий продукт, що містить речовини ПРИРОДНЬОГО ПОХОДЖЕННЯ, які нормалізують баланс поживних речовин в організмі. Наприклад, риб'ячий жир, амінокислоти, пробіотики, харчові волокна, також вітаміни, мінерали та їхні комплекси.

ЯК ОБРАТИ ПРАВИЛЬНІ ВТАМІНИ. Це не безобідні таблеточки, які можна приймати безконтрольнодо вибору подібних добавок треба підходити дуже відповідально, уважно дивитись та аналізувати склад на етикетці, перевірити наявність всіх сертифікатів, які гарантують безпечність для організму і обов’язково консультуватись з нутриціологом чи спеціалістом, який допоможе з вибором та дозування, а в інших випадках додатві обстеження!

Автор статті: Лідія Грабоська - дієтолог, нутриціолог.

Наш сайт: https://center.biomed.lviv.ua/ 

Ми знаходимось за адресою:м. Львів, вул. Драгана, 4Б

Записатись на консультацію дієтолога можна як в медичному центрі 0 800 302 445 (безкоштовно зі всіх мобільних та стаціонарних операторів України)